Om FELIX
EN EXPONERING - EN HÄLSA
FELIX-projektet ska samla information om PFAS exponering i våra hem
Människor och deras husdjur spenderar en stor del av livet inomhus. I våra hem finns det en rad olika produkter och varor som avsiktligt eller oavsiktligt ger ifrån sig en cocktail med kemikalier, till exempel flamskyddsmedel i möbler och elektronik, mjukgörare och UV-filter i plaster och golv, fett- och vattenavvisande per- och polyfluorerade substanser (s.k. PFAS-ämnen) i textilier och köksattiraljer, och parfym och konserveringsmedel i skönhetsprodukter. Många av dessa kemikalier frigörs från våra hushållsprodukter och blir uppfångade i vanligt hushållsdamm på grund av sina kemiska och fysikaliska egenskaper. Katter får i sig hushållsdamm när de rengör sin päls genom att slicka den. Inomhusexponeringen av damm är också avgörande för små barn som stoppar leksaker, kläder och sina händer frekvent i munnen. Detta har medfört att höga halter av bl.a. flamskyddsmedel och PFAS ämnen har analyserats i blod från katter och från små barn (högre än hos vuxna).
Bakgrund
Miljöföroreningar i katters blod
FELIX bygger vidare på ett tidigare FORMAS-finansierat projekt som undersökte exponeringen av sköldkörtelstörande ämnen i blod hos katter (MiSSE). De kemikalier som analyserades var de halogenerade persistenta organiska miljögifter som är listade under Stockholm Konventionen, såsom pesticider som användes tidigare (DDT, pentaklorfenol, lindan etc.), industrikemikalierna polyklorerade bifenyler (PCBs) och flamskyddsmedel, men även kemikalier som används idag, såsom mjukgörarna ftalater. Katter hade högst halter i blodet av PFAS ämnen, något man också ser i blodet hos människa. Vi rapporterade också i MISSE att halterna av hormonstörande ämnen i katters och människors blod var oroande nära effektnivå för störningar på sköldkörtelsystemet. Resultaten är alarmerande då man kan förvänta sig både högre koncentrationer och fler kemikalier i blodet hos enskilda individer. Sköldkörtelhormoner är involverade i många cellulära processer och är viktiga för normal utveckling och tillväxt under uppväxten och en bibehållen ämnesomsättning genom livet. Störningar i sköldkörtelhormonnivåer kan orsaka flera hälsoproblem.
Focus
FELIX ska undersöka sjuka och friska katter och leta efter samband med PFAS exponering
Baserat på tidigare resultat så kommer FELIX att fokusera på PFAS exponeringen hos sjuka och friska katter och se om det finns ett samband med hälsostatus. Både exponeringen och sjukdomarna är relevanta även för människa då den underliggande mekanismen är liknande hos katter och människa.
Hälsoeffekter
PFAS-exponering har blivit kopplat till hormonstörningar
Både hos katter och människor så har hormonrelaterade sjukdomar såsom sköldkörtelstörningar och diabetes ökat markant de senaste årtiondena. Den globala förekomsten av diabetes bland vuxna över 18 år har ökat från 4,7% 1980 till 8,5% 2014. Man misstänker att en ökad och mer komplex exponering av hormonstörande kemikalier kan ha bidragit till detta. FELIX-projektets fokus ligger därför på studier av PFAS ämnen, vilken är den grupp av kemikalier som är mest problematisk. Det finns både labstudier och epidemiologiska (på människa) observationer som har rapporterat om PFASs toxicitet, såsom t.ex. förändrade nivåer av sköldkörtelhormon i blodet, fetma och sänkt immunförsvar med koppling till exponering tidigt i livet. Låg födelsevikt, minskat antikroppssvar vid vaccination hos barn och ökade kolesterolnivåer ansågs vara kritiska effekter vid fastställandet av de nya hälsobaserade vägledningsnivåerna för två reglerade PFAS-ämnen (PFOS och PFOA), som föreslogs av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) 2018.
arbetspaketen
Projektöversikt
Inom FELIX ska vi analysera katters blod för en stor mängd olika PFAS-ämnen för att identifiera vilka som är mest problematiska. Katterna kommer att väljas ut baserat på deras hälsostatus, såsom hypertyreos (överfunktion i sköldkörteln), diabetes mellitus och friska. Med hjälp av en bred karakterisering av katternas hälsostatus, tillika PFAS-exponering, så kommer FELIX att kunna kartlägga verkningsmekanismerna som leder till hormonstörningarna. Tidigare studier har visat att många hormonella system har konserverats och att mekanismerna är likartade hos olika arter. Därför kommer många resultat i FELIX att kunna extrapoleras till generella förhållanden för människa.
I figuren illustreras de olika arbetspaketen (WP) för FELIX. Projektet bygger på en högkvalitativ provinsamling (WP1). Rutinmässig biologisk analys och klinisk undersökning kommer att kombineras med omfattande kemisk analys (PFAS-ämnen) av flera matriser för att producera en värdefull datauppsättning (WP2). Biologisk analys innefattar bland annat sköldkörtelhormoner, fruktosamin, tillväxthormon för akromegali, blodfetter, samt av kortisol i blod och katthår för en indikation på kronisk stress. Katterna som undersöks kommer också att utvärderas avseende vikt och hull, då fetma är ytterligare en folkhälsosjukdom som bland annat har underliggande hormonella orsaker och som ökar risken för diabetes.
Med resultaten genererade i WP2 så kan vi utvärdera sambandet mellan PFAS-exponering och en rad olika hormon-relaterade biomarkörer för att hitta länkar mellan PFAS-exponering och negativa hälsoeffekter (WP3). PFAS-ämnen och kortisol som analyserats i blod och katthår ska utvärderas för att etablera katthår som en icke-invasiv provmatris (WP4). Detta kommer att möjliggöra att man kan skicka in prover för analys utan att stressa katten genom blodprovtagning.
Samarbetspartners
Vilka är vi
FELIX-projektet är ett samarbetsprojekt mellan Stockholms Universitet och Svenska Lantbruksuniversitet i Uppsala.
Docent
Jana Weiss
Inst. Miljövetenskap, Stockholms Universitet.
Jana är en miljökemist som har jobbat med katters exponering för miljöföroreningar och länka det till olika hormonstörningar sedan 2012. Hon är specifikt intresserad av att kombinera toxikologiska studier med kemisk analys och riskbedömning av komplexa kemiska blandningar.
Docent
Bodil Ström Holst
Kliniska Vetenskaper, Sveriges Lantbruksuniversitetet, Uppsala.
Bodil är legitimerad veterinär, disputerad inom obstetrik och gynekologi och docent i reproduktion. är samverkanslektor i sällskapsdjurens hälsa och sjukdomar, särskilt hund och katt. Hon forskar bland annat om diabetes mellitus hos katt och om utmaningar inom immunologisk diagnostik.
Doktorand
Ninni Rothlin Zachrisson
Kliniska Vetenskaper, Sveriges Lantbruksuniversitetet, Uppsala.
Doktorand
Dandan Zhao
Dalian University of Technology, Kina
Dandan har en masterexamen i miljövetenskap och ingenjörsvetenskap från Dalian University of Technology, Kina. Hennes intresse ligger inom One Health-konceptet, särskilt att studera sällskapsdjur. Exponering för kemikalier påverkar både djur- och människors hälsa. Hon anser att FELIX erbjuder en unik möjlighet att bidra till en mer omfattande förståelse av endokrina sjukdomar, samtidigt som det främjar en etisk användning av djur i forskning.