The Department of Environmental Science and Analytical Chemistry (ACES) at Stockholms University employs about 220 employees: researches, postdoctoral fellows, PhD students and technical/administrative support staff.

Life-saving protection is needed in healthcare clothing to shield against biological fluids that can transmit diseases in hospitals. Currently, fluorinated polymers are the only known technology that can provide both oil and water repellency, but these fluorinated polymeric products can release highly fluorinated substances known to be hazardous to the environment and humans. Due to their unsustainability, highly fluorinated substances are being phased-out from all non-essential uses in Swedish society and are a high priority for the Swedish government and regulators. In this project, we will identify products used in the Swedish health care system which contain highly fluorinated substances using a combination of product registries and analytical tools. We will then test various commercially available alternative products to determine if they can offer the necessary life-saving protection while at the same time be nonhazardous to the environment and humans. The project (Substitution in Practice of Prioritized Fluorinated Chemicals to Eliminate Sources from Healthcare – SUPFES-Health) is funded by Stockholm County Council.

The successful candidate would work within a team focusing on this research topic comprising several senior scientists and one PhD student. Postdoctoral Fellow will also be a member of a research group in the Contaminant Chemistry Unit led by Ian Cousins. The project builds on an ongoing research project (SUPFES – Substitution in Practice of Prioritized Fluorinated Chemicals to Eliminate Diffuse Sources) comprising a unique consortium of universities, research institutes, industry and other stakeholders with expertise in materials, processes and products, analytical chemistry, toxicology and socioeconomics. The postdoctoral fellow will plan and conduct both experimental and theoretical research.

The primary assessment criterion is scientific exellence. A good command of English is required.

The position involves full-time employment for a maximum of two years, with the possibility of extension under special circumstances. Start date 1 July 2017 or as per agreement.

Further information about the position can be obtained from Prof. Ian Cousins, telephone: +46 16 40 12 and +46 768 93 36 68, ian.cousins@aces.su.se.

Anqi Lindblom-Ahlm (Saco-S) and Lisbeth Häggberg (Fackförbundet ST and Lärarförbundet), telephone: +46 8 16 20 00 (operator), and seko@seko.su.se (SEKO).

Apply for the position at Stockholm University’s recruitment system by clicking the “Apply” button. It is the responsibility of the applicant to ensure that the application is complete in accordance with the instructions in the job advertisement, and that it is submitted before the deadline.

Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi (ACES) är en av de större institutionerna inom Naturvetenskapliga fakulteten med ca 220 anställda. Forskning bedrivs inom miljövetenskap, analytisk kemi och miljökemi.

Inom sjukvården krävs textilier som skyddar mot biologiska vätskor innehållande patogener, som kan föra med sig smitta och därigenom äventyra personalens liv och hälsa. I dag används fluorkemi i stor utsträckning som ytbehandling av textilier för att åstadkomma dessa vätskeavvisande egenskaper för en mängd produkter. Många av de vanligt använda högfluorerade ämnena har dock påvisat problematiska egenskaper för människa och miljö, varför dessa aktivt bör fasas ut och ersättas med mer hållbara alternativ. Detta projektet syftar till att identifiera, utvärdera samt testa alternativ med mindre problematiska miljö- och hälsoegenskaper som samtidigt ger de nödvändiga vätskeavvisande egenskaperna som krävs inom sjukvården. Projektet (SUPFES-Health) finansieras av Stockholms läns landsting.

Postdoktorn ska jobba i ett team som fokuserar på detta forskningsområde bestående av flera ledande forskare och en doktorand. Postdoktorn ska också vara medlem i en forskargrupp i enheten för ”Contaminant Chemistry” som leds av Ian Cousins. Projektet kommer att dra nytta av erfarenheter och metoder för praktisk substitution inom kemikalieområdet från ett pågående projekt (SUPFES – Substitution in Practice of Prioritized Fluorinated Chemicals to Eliminate Diffuse Sources). Projektteamet kommer att bestå av erfarna forskare i samarbete med det nätverk av industri och myndigheter som vuxit fram i SUPFES. Postdoktorn kommer i första hand att planera och genomföra experimentell och teoretisk forskning.

Vid tillsättningen kommer särskild vikt att fästas vid vetenskaplig skicklighet. Goda kunskaper i engelska krävs.

Anställningen avser heltid och gäller tills vidare, dock längst två år, med möjlighet till förlängning om det finns särskilda skäl. Tillträde 2017-07-01 eller enligt överenskommelse.

Upplysningar om anställningen lämnas av prof. Ian Cousins, tfn 08-674 40 12 och 0768-93 36 68, ian.cousins@aces.su.se.

Anqi Lindblom-Ahlm (Saco-S) och Lisbeth Häggberg (Fackförbundet ST och Lärarförbundet), tfn 08-16 20 00 (vx), samt seko@seko.su.se (SEKO).

Du söker anställningen via Stockholms universitets rekryteringssystem genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

• projektplan/forskningsplan (bör ej överstiga 3 sidor) som beskriver:

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: anvisningar – sökande.